STEM müfredatı öğrencilerin sanal ile fiziksel dünyayı ayırt edebilmeleri ve gerçek dünyanın bileşenlerini optimal düzeyden kullanabilmeleri için geliştirilen en yeni eğitim paradigmasıdır.
STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarına ait ortak kazanım ve hedefleri içerir. Bu sayede öğrencilerin büyük resmi görebileceğini ve parçaların birbirini nasıl etkilediğini gözlemleyebileceği düşünülür. Beceri odaklılık vardır. Bu eğitim yaklaşımı bütünsellik ilkesinin ötesinde bir kavram anlayışı geliştirilir. Bu sayede disiplinlerin birbirine olan etkisini benzersiz bir biçimde ortaya çıkar. Bu benzersiz sonuç ''Dağılan büyük bir yapbozu birleştirme çabası'' olarak nitelendirilebilir. Her biri tek başına anlamsız olan parçaların birlikte bir anlam ortaya koyması STEM'i bu kadar önemli yapan en değerli unsurdur.
Disiplinlerüstü eğitim müfredatına yeni dünyada hiç olmadığı kadar ihtiyaç olduğu düşünülmektedir. Çünkü değişen dünyanın dinamiklerinin anlaşılması ve anlamlandırılması başka şekilde mümkün görülmemektedir. Bu denli önem teşkil eden STEM Eğitimi yaklaşımının bir tercihten öte bir zorunluluk olduğunun farkına varılması öğretim ortamlarını dönüştürecek yegane yol olarak düşünülmektedir. Bugünün insanının bu sayede teknoloji karşısında varlığını konumlandırması beklenmektedir. Onu anlamak sürdürülebilir bir dünyanın temel anahtarıdır.
STEM eğitimi anaokullarından itibaren uygulamaya konulması beceri odaklı eğitimi ön plana alınması yeni dünyayı anlamanın bir yolu olarak tarif edilmektedir. Holistik olarak birbiri ile bağlanan disiplinler üstü kavramlar ile öğrencilerin ana okulunda tanışması bu nedenle önem teşkil etmektedir.
Yazar: Nuray Özmen
''STEM eğitimi yan yol değil anayoldur'' kitabından alıntılanarak derlenmiştir.
#stem #stemeğitimi #eğitimdefırsateşitliği #yenidünya #teknoloji #matematik #mühendislik #fenbilimleri #eğitim